dinsdag 2 juni 2015

Verbinden en ondernemen!

Bij mijn vorige blog ben ik niet ingegaan op een experimenteersessie van de training Verbindend en Ondernemend Samenwerken. Doel van deze training voor ambtenaren is hen beter in staat stellen samen te werken met interne en externe partijen in een veranderende samenleving en bij een veranderende rol van de gemeente. De “casus Nieuwer Ter Aa” werd gebruikt, in het bijzonder de overdracht van onderhoudsgelden van de gemeente naar Stichting Behoud Leefbaarheid Nieuwer Ter Aa, die beheerstaken van de gemeente overneemt voor een duurzame (betaalbare) exploitatie van het Dorpshuis. Bij deze expirimenteersessie waren wethouder Verkroost, Irene Huisman (omgevingsmanager) en een delegatie van het Bestuur van Stichting Behoud Leefbaarheid Nieuwer Ter Aa aanwezig en natuurlijk een grote groep ambtenaren van de groep 'grijs'. Ik merk dat er grote bereidheid is maar ook gezonde scepsis bij het invoeren van deze nieuwe werkwijze. Aan de ene kant de regels die voorschrijven hoe iets moet en aan de andere kant het verzoek om verbindend, ondernemend en naar eigen oordeel reageren op voorkomende situaties. Ik zie in dat dát soms knap lastig is. Als raadslid kan ik daar volgens de ambtenaren aan bijdragen door onder andere in ons programma ons uit te spreken en meer contact met de werkvloer te onderhouden.

Inmiddels bestaat de Voedselbank al weer bijna drie jaar. Het is ongelofelijk wat er in de afgelopen twee en een half jaar allemaal is gebeurd. Er hebben zich zoveel vrijwilligers spontaan aangemeld, het heeft zoveel los gemaakt in de samenleving van Stichtse Vecht, en er zijn ook al zoveel deelnemers (tijdelijk) geholpen uit een benarde of soms uitzichtloos lijkende situatie. Vooral de hoop op een betere toekomst die bij deelnemers weer terugkeert. Zij voelen zich gesteund door het pakket dat zij wekelijks krijgen maar veel meer nog door de persoonlijke aandacht, interesse, een opbeurend woord, een glimlach, een schouder om even je hoofd op te leggen. Het is duidelijk niet alleen goed voor de deelnemers maar ook voor de vele vrijwilligers die zich waardevol weten door het aandeel dat zij in het grotere geheel leveren. Het is goed om als raadslid niet alleen met bestuur van de gemeente of politiek bezig te zijn maar ook direct betrokken te zijn bij initiatieven in de samenleving.

En over initiatieven gesproken. In mijn posting 'Stille week' kon u lezen over de oprichting van het comité Nationale Ouderendag in Breukelen en Loenen. Deze afgelopen week stond er een mooi artikel in de VAR over dit initiatief. Ik vind het bijzondere om mee te mogen maken dat het bij elkaar brengen van mensen tot zoiets moois kon leiden. Soms zelf je handen uit de mouwen steken, soms mensen met elkaar in contact brengen. Volgens mij is dat de participatieve samenleving in actie. En er gebeurt nog zoveel meer in Stichtse Vecht! Nee, u hoorde mij niet zeggen 'We zijn klaar' maar 'Het kan!' en 'We zijn op de goede weg!'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten