woensdag 17 juni 2015

Van kantoor naar woning

Vorige week op dinsdag tijdens de commissievergadering een bespreking van de Voorjaarsnota in drie delen. Om te voorkomen dat je langdradige monologen en eindeloze discussies krijgt heb ik geprobeerd voor mijzelf duidelijk te krijgen wat nu de belangrijkste punten zijn bij de verschillende onderdelen. Jammer dat het eerste onderdeel al drie uur in beslag nam, terwijl dat nergens voor nodig was. Er was in de helft van de tijd ook volop ruimte geweest voor zinnig debat. Dat het zo laat werd was niet nodig.

Voor het eerste deel met betrekking tot Bestuur en FinanciĆ«n was  dat naar onze mening de samenwerking met inwoners, in het bijzonder die welke zijn vorm krijgt in samenwerking met dorpsraden en wijkteams. Ook al wordt er binnenkort een informatieve sessie gewijd aan dit onderwerp, het is voor ons een belangrijk onderwerp waarop we de nadruk willen leggen, juist bij de behandeling van de Voorjaarsnota. Wij vinden dat het gebiedsgericht werken volop aandacht blijft vergen. De gemeente heeft deze werkwijze nog maar kortgeleden ingezet en is in het najaar van 2014 geĆ«valueerd. Dat was positief maar er kwamen ook veel suggesties ter verbetering uit en wij hebben onze ambitie als het gaat om maatwerk nog niet gerealiseerd, variabele convenanten met wijkteams en dorpsraden.

Wat het Fysiek Domein betreft heb ik onze focus gelegd bij financieel toegankelijke huurwoningen. In combinatie met het grote aantal leegstaande kantoren ligt hier echter een grote kans. Maar er komt ook een nieuwe uitdaging op ons af, een toestroom van vluchtelingen. Zij krijgen in veel gevallen voorrang op huurwoningen. Dit zorgt inmiddels voor toenemende onrust onder inwoners. We moeten daarop niet reageren met de vraag welke verzoeken we wel of niet honoreren maar wat ervoor nodig is om deze uitdagingen het hoofd te bieden. Wij willen de wethouder in specifieke situaties en onder voorwaarden de ruimte geven af te wijken van fingerend beleid. In bepaalde gevallen kan een lagere norm (die nog binnen wettelijke eisen valt) het ombouwen naar woningen mogelijk maken.

Met het Sociaal Domein zijn we de afgelopen jaren uitgebreid bezig geweest. Dus ik verwachtte op dit onderwerp geen uitgebreid debat meer. Daarom ervoor gekozen om toch door te gaan hoewel het al zeer laat was. Preventie en vroegsignalering blijft het belangrijkste aandachtpunt wat ons betreft. En dan niet zozeer omdat die werkwijze uiteindelijk economisch de meest voordelige aanpak is maar omdat je wenst dat mensen niet in ongewenste situaties komen waar we dat hadden kunnen voorkomen door middel van preventie en vroegsignalering.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten