maandag 22 juni 2015

Journalist Vechtbrug en GenTech

Deze week kwam Peter Huting van RTV Utrecht kennismaken. Hij krijgt een half jaar de tijd om aan te tonen dat Stichtse Vecht ook voor de regio een interessante gemeente is. Er zijn immers wel gemeentegrens overschrijdende aandachtsgebieden waarvan men in Utrecht, Amersfoort of Nieuwegein ook wel wil weten hoe daar in de derde gemeente in de provincie over wordt gedacht. Maar het ging in eerste instantie nu even niet over politieke zaken. Gewoon kennis maken. En dan denk je toch even, 'Het is wel een journalist die tegenover mij zit'. Ik ben het gesprek aangegaan en het was een prettig gesprek. Inmiddels Peter ook enige keren bij commissievergaderingen en raadsvergaderingen gezien. Toch wel aardig dat we toch ook wat bekendheid gaan krijgen over de grens. Ik begrijp ook dat RTV Utrecht graag de samenwerking aangaat met RTV Stichtse Vecht en de gedrukte pers zoals VAR Nieuws en De Vechtstroom. Mij lijkt dat iedereen hier beter van kan worden. Ik hoop op een goede samenwerking zoals die er overigens ook al is met alle journalisten.

Soms zijn er toezeggingen gedaan maar er blijft dan toch iets schuren. Zoiets was ook het geval met de 2e Vechtbrug in Breukelen. Door antwoorden op de vragen die wij hadden gesteld naar aanleiding van de Voorjaarsnota kreeg ik de indruk dat er mogelijk een te directe link wordt gelegd tussen de uitkomst van de evaluatie van de Brugstraat en de 2e Vechtbrug. Ook Streekbelangen was enigszins verontrust geraakt. Dus we hebben een gesprekje gehad met de wethouder. Daarin deed hij gestand wat in de raad aan de orde is geweest,  raad ook hadden besloten. Vóór 2017 dient er een besluit te zijn inzake een tweede Vechtbrug, anders is de kans groot dat de BRU de bijdrage van 2 miljoen zal intrekken. De evaluatie van de in 2015 genomen maatregelen in de Brugstraat zal in mei of juni 2016 worden uitgevoerd. Dan is er ook de uitkomst van een onderzoek naar alternatieven voor een 2e Vechtbrug.

Die dinsdag was er ook een commissievergadering waarin onder andere GenTech aan de orde kwam. Uiteenzettingen van Dirk Stemerding van het Rathenau Instituut, Dorine Kea van LTO-Noord en Wim Dijkman van Centrum Landbouw en Milieu. En deze organisaties zitten duidelijk niet op één lijn of zijn er (ook) nog niet uit als het gaat om de inzet van GenTech in de landbouw. Mijn indruk was dat de algemene stemming onder de aanwezig commissieleden neigde naar  voorlopig maar even niet in Stichtse Vecht'. Natuurlijk zijn er ook principiële redenen om tegen genetische manipulatie te zijn. Maar onder de liberale fracties waren er ook die zich niet op hun gemak voelen bij de gedachte dat je ingrijpt in een systeem wat zou complex is en in balans lijkt te zijn. Daarnaast lijken we allemaal ook wel gevoelig voor de gedachte dat biologische bedrijven niet zomaar kunnen worden gevrijwaard en dat dus hen het ondernemen op een onderscheidende wijze wordt ontnomen. En hoe wil Stichtse Vecht te boek staan, dat groene gebied tussen Amsterdam en Utrecht?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten