vrijdag 3 augustus 2012

Snelheid A2

Net terug van vakantie en dan berichten in de krant over voorgenomen verhoging van de maximale snelheid op de A2. Daar zijn we natuurlijk niet gelukkig mee. En of dit verkiezingsrethoriek is weet ik niet maar het geeft een zeer onbevredigend gevoel.

Het argument, dat de weg zo breed is dat 130 makkelijk kan, snijdt geen hout. De weg is namelijk verbreed omdat er elke dag een file stond. Dus fijn dat, dat probleem is opgelost en je nu gewoon kunt doorrijden tot Amsterdam. En 130 van de Leidsche Rijntunnel tot de afslag Abcoude levert nauwelijks tijdsvoordeel op. Niet meer stil staan 's morgens in de file, veel meer. Dat is het beloofde voordeel voor de weggebruikers.

'Maar het is alleen 's nachts.....' Hier is een misvatting aan de orde. Het is namelijk heel  vervelend om 's morgen om zo rond een uur of 5 wakker te worden van de herrie en je slaapkamerraam te moeten sluiten om nog wat nachtrust te kunnen genieten. Blij dat dat nu niet meer nodig is. En wie wil nou het risico lopen dat ie dat weer terug krijgt?

Dat modellen uitwijzen dat het gemakkelijk kan? Met modellen ben ik altijd wat huiverig. Het zijn beperkte weergaves van de werkelijkheid. Inwoners van Stichtse Vechte hebben echter wel echte oren en echte longen. Zij zitten ook graag lekker rustig buiten op een warme zomeravond. En willen ook graag zo min mogelijk, liefst helemaal geen, last van vervuiling en stof.

En 'last but not least'. Er zijn afspraken gemaakt. Snelweg verbreden akkoord maar dan met geluidswand en maximaal 100. Chauffeurs uit heel Nederland kunnen de komende, wie weet hoeveel jaren, genieten van goede doorstroming tijdens de spits, en daar was het om te doen. Dan is het niet redelijk om de inwoners van Stichtse Vecht zo kort te laten genieten van de daar tegenover onderhandelde voordelen zoals rust en een wat gezondere omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten