donderdag 2 augustus 2012

Samen en gemeentehuis


Deze week kwam het visiedocument 'Samen Sterk in Stichtse Vecht' aan de orde. De titel spreekt mij al meteen aan, vooral dat 'samen'. Iedereen voor zich lijkt wel mooi maar is niet realistisch. Er zijn er nou eenmaal die het niet zonder hulp reden. Daar moeten we samen achter staan. Iedereen telt mee.

Er staat een zinsnede in die als volgt luidt: 'Er is een claimcultuur ontstaan.... ('ik heb recht op.....')'. Daarmee bedoelt de schrijver niet één bepaalde groep maar een algemene ontwikkeling die we volgens mij allemaal wel herkennen.

Dit 'claimen' moeten we een halt toeroepen. Natuurlijk ondersteuning waar dat nodig is. Maar eerst en vooral 'eigen kracht', 'samenredzaamheid' van 'pamperen naar faciliteren' en meer van dat soort kreten. Ondersteuning gericht op herstel van samenredzaamheid.

Ik denk dat buurthuizen een belangrijke rol kunnen spelen bij het herstellen van saamhorigheid. En niet alleen het individu op zichzelf staand beschouwen maar in relatie tot de verbanden waarin hij of zij samenleeft zoals gezin, buren, buurt en samenleving.

Deze week ook een aanzet voor verder onderzoek naar de huisvesting voor de gemeente. Gelukkig geen nieuwe kantoren bouwen of huren maar kijken wat we kunnen doen met de bestaande mogelijkheden. Afscheid nemen van Beek en Hoff te Loenen. We pleiten voor een mooie bestemming. Dat zal niet eenvoudig zijn want Loenen beschikt over veel gebouwen die voor een mooie bestemming in aanmerking komen of worden gebruikt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten