woensdag 19 oktober 2016

Muziek en boeken in de klas

In de commissievergadering kwam de tweede bestuursrapportage (BeRap) aan de orde. Wat ons betreft kan die als hamerstuk naar de raad. Hiermee geven we dus aan dat wij geen reden zien om hierover in de raad nogmaals een debat te voeren. Het is een duidelijk en overzichtelijk document. Het is een goede verantwoording over de afgelopen periode en daar waar nodig vinden wij dat het college adequaat heeft gehandeld.

Het blijft altijd boeiend om te begrijpen waarom kosten wel zijn gemaakt die niet waren voorzien maar ook kosten die niet zijn gemaakt terwijl daarvoor wel budget was. Zo bijvoorbeeld met het budget voor de Lokaal Educatieve Agenda. Van het daarvoor gereserveerde bedrag blijkt zo'n € 60.000 niet te zijn besteed. Je kunt dat uitleggen als geld dat de gemeente bezuinigd op onderwijs. Dat is echter geen juiste voorstelling van zaken. Het bedrag dat was bedoeld voor  muziek in de klas, bibliotheek op school en eventueel begeleiding bij verkeersexamen is niet gebruikt. Dat zijn zaken die door scholen worden geregeld. Vind ik het jammer dat er daardoor mogelijk minder muziekonderwijs is geweest, dat er minder terecht is gekomen van bibliotheken in de klas? Natuurlijk. Maar we moeten de verantwoordelijkheid laten liggen waar die thuis hoort. Bij scholen, besturen en ouderraden. Helemaal niet mijn verantwoordelijkheid? Een beetje wel maar ook veel bij de samenleving. U zou het onderwijs kunnen vragen aan deze zaken meer aandacht te geven en hen (nogmaals) wijzen op de beschikbare gelden vanuit de gemeente.

De privacywetgeving vindt ook zijn ingang bij de Voedselbanken. Tijdens de vergadering van de stuurgroep bespraken wij de aanpassingen in onze communicatie naar deelnemers, vrijwilligers en andere relaties. De Wet bescherming persoonsgegevens vraagt van Voedselbanken hun administraties waarin persoonsgegevens worden geregistreerd te melden bij de Autoriteit Persoonsgegevens en iedereen waarvan wij ook maar iets aan persoonlijke informatie registreren daarover pro-actief te informeren. Het is eigenlijk al jammer dat er Voedselbanken moeten zijn. Je hebt het er als vrijwilliger best druk mee en vervolgens moet je dan ook nog voldoen aal allerlei regels. Het maakt het er niet aantrekkelijker op. Desondanks een zeer positieve sfeer. Men blijft de schouders er onder zetten. De vrijwilligers weten voor wie ze het doen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten