zaterdag 25 april 2015

Huisvesting in eigen hand?

Maandag toch even tijd om het college te vragen nog eens naar de vergunning voor het Oranjecomité in Maarssenbroek te kijken. Voor wat Duivenkamp betreft strengere eisen dan voorgaande jaren en verstrekking voor één in plaats van (de vorige keer) drie jaar. Maar zoals wel vaker (ook door mij betoogd) zitten er vaak (minstens) twee kanten aan zo'n verhaal. Daarom terughoudend met het (te) snel innemen van standpunten na een eerste lezing van de situatie. Een dag later verscheen er een OOV van de burgemeester waarin vooral tot uiting kwam dat er opnieuw met elkaar is gesproken. En zo hoort dat ook. Maximaal erop inzetten om er samen uit te komen. Als raad moet je naar mijn mening slechts in een uiterst geval ingrijpen waar het gaat om situaties waarvoor je als raad reeds kaders hebt gesteld.

Dinsdag waren er informatieve commissievergaderingen over de onderwerpen Passen Onderwijs, een nieuwe Huisvestingsverordening en het formaat voor Monitoring van het Sociaal Domein. Scholen hebben een grotere maar vooral gezamenlijke verantwoordelijkheid gekregen om leerlingen te plaatsen. Door een goede samenwerking van Passenderwijs (samenwerkingsverband primair onderwijs) olv. directeur Jasper Puttenstein en samenwerkingsverband Sterk Voortgezet Onderwijs olv. directrice Ank Jeurissen is het in Stichtse Vecht best goed geregeld. Daarop aanvullend kwam ook de samenwerking met Buurtzorg Jong aan de orde. Nog wel nieuw maar wel goed op het netvlies naar mijn mening.

De huisvesting in Stichtse Vecht krijg op initiatief van 16 wethouders uit de regio aandacht op dat niveau. De wachttijd voor (huur)woningzoekenden varieert in Stichtse Vecht van 6 tot 12 jaar afhanelijk van het soort woning dat men zoekt. Dat is naar mijn mening veel te lang. Maar hoe maak je dat korter. Het probleem wordt niet opgelost met minder vraag van buiten de gemeente want dat aandeel is procentueel toch al relatief klein. Dat woningbouw verenigingen en corporaties zijn geprivatiseerd heeft hen op het spoor van rentabiliteit en mogelijk ook winstgevendheid gezet. En je kunt je afvragen of deze eigenschappen van marktwerking wel zo goed zijn voor sociale woningbouw. Zou de gemeente zelf weer primaire verantwoordelijkheid voor het bouwen van woningen moeten nemen. Daar zijn grote bedragen mee gemoeid. Te groot voor onze gemeente?

Belangrijkste les voor wat de monitoring betreft is aan te sluiten op landelijke modellen zodat je kunt vergelijken. Maar die informatie dan ook wel weer weloverwogen gebruiken. Uiteindelijk bestaat er geen gemeente die voldoet aan een landelijk gemiddelde en is ook Stichtse Vecht net weer anders dan alle andere gemeenten. Ook interessant is het zien te ontdekken van 'early warnings', voorspellende signalen waarmee je minder gewenste ontwikkelingen zelfs zou kunne voorkomen of daarop vooraf beter kunt inspelen.

Het was ook deze week spannend vanwege het naar buiten komen van het nieuws rond onze kandidaat wethouder. Naarmate het langer duurt neemt de kans toe dat er gelekt wordt en dat kan de kandidaat en overige gegadigden beschadigen. Aan de andere kant wil je in een zo kort mogelijke tijd de juiste partijen in de juiste volgorde informeren. In combinatie met totaal andere zaken die op hetzelfde moment je aandacht vragen zit een fout dan in een klein hoekje. Neemt niet weg dat we zeer verheugd zijn met Jacqueline Koops als beoogd opvolger van Henk van Rhee.

Vrijdag met burgemeester Witteman op stap geweest langs Schulp Vruchtensappen, Zorgcentrum Merenhoef en biologisch boer in de Bethunepolder, Willem van der Linden. De trip werd afgesloten met lekker eten bij Het Olde Regthuys in Tienhoven. Terugkijkend op deze bezoeken ontdekte ik daarin een rode draad. Allen reageerden op keuzes waarmee zij werden geconfronteerd met de vraag 'Hoe zouden we dit voor elkaar kunnen krijgen'. Onze gesprekspartners lieten zich niet vangen in de zwart/wit benadering van 'kan wel of het kan niet' maar dachten steeds in mogelijkheden. Mooi dat we deze mentaliteit heerst in Stichtse Vecht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten